- Nowy
Kuchnia w Europie doby nowożytnej Jeść i pić: XVI-XIX wiek Philippe Meyzie
Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich zmian - od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską - widzianych z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna - z wielką polityką. Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.
Mówią Wieki 2012, ISBN: 978-8-386156-48-1, 165x240, 204 s., oprawa miękka
Kuchnia w Europie doby nowożytnej Jeść i pić: XVI-XIX wiek Philippe Meyzie